Sunday, February 24, 2013

Czekoladowo-kokosowa jaglanka

Jaglanka to druga najzdrowsza - po gryczanej - dobrze nam znana kasza. Nie zawiera glutenu, jest lekkostrawna, a dzięki sporej zawartości białka sycąca. Co ciekawe działa oczyszczająco - jeżeli więc chcemy pozbyć się z organizmu toksyn możemy zafundować sobie tygodniową dietę jaglankową, przepijaną ciepłą wodą. Składniki w niej zawarte poprawią wygląd skóry, paznokci i włosów, poprawią pamięć - dzięki lecytynie, a spożywane regularnie potrafią nawet zmniejszać mdłości towarzyszące ciąży.
Dopiero niedawno odkryłam, że jaglanka świetnie smakuje w akompaniamencie naturalnego kakao i wiórków kokosowych. W życiu bym nie pomyślała! Do tego wystarczy posłodzić do smaku dowolnym słodzidłem - ksylitol, zwykły cukier, cukier trzcinowy, etc. Nie polecam stewii bo zabiera tej potrawie cały urok. Musicie tego koniecznie spróbować!
*********************************************************************************
Chocolate-coconut millet
Millet gruel is the second healthiest - after the buckwheat - well-known groat. It does not contain gluten, it is easy to digest, and thanks to large amount of protein - very nutritious. If we want to get rid of toxins from the body, we can treat ourrselves with a weekly millet gruel - diet and drink warm water along with it. The ingredients contained in it will improve the skin, nails and hair, improve memory - due to lecithin content. Consumed regularly it can even reduce the nausea associated with pregnancy.
Only recently I discovered that millet gruel tastes great in the accompaniment of natural cocoa and dried coconut. Just sweet it to taste any kind of sweetener - xylitol, plain sugar, cane sugar, etc.. I do not recommend stevia because it takes all the charm of this dish. You have to try this!




Czekoladowo-kokosowa jaglanka
czas przygotowania: 15 min

Czego potrzebujesz na 1 osobę?
1/3 szkl kaszy jaglanej
2/3 szkl wody
1 łyżeczka naturalnego kakao
1 łyżka wiórków kokosowych
cukier do smaku

Co teraz?
1. Kaszę zalej wodą i gotuj ok 15 min. Mieszając od czasu do czasu.
2. Kiedy jest miękka dodaj kakao, wiórki kokosowe, posłódź do smaku i zajadaj :) 

Chocolate-coconut millet
preparation time: 15 minutes

What do you need for 1 person?
1/3 cup millet groal
2/3 cup water
1 teaspoon natural cocoa
1 tbsp desiccated coconut
sugar to taste

Now what?
1. Pour water, grits and cook for about 15 minutes. Stirring from time to time.
2. When it is soft add the cocoa, coconut,sweet to taste and eat  :)
 


 

 

10 comments:

  1. Piękne zdjęcia :) Po tym poście chyba każdy przekonałby się do jaglanki. Mnie przekonywać nie trzeba, ale za to mam teraz ochotę spróbować kakaowej wersji tej kaszy.

    ReplyDelete
    Replies
    1. spróbuj koniecznie. Ja byłam w szoku jak dobrze smakuje to połączenie:)

      Delete
  2. takie proste, a takie pyszne :) uwielbiam jaglankę

    ReplyDelete
  3. przepiękne zdjęcia. uwielbiam jaglankę więc z chęcią zjadłabym taką :)

    ReplyDelete
  4. Wygląda naprawdę zachęcająco:) Przy najbliższych zakupach muszę ją wreszcie kupić:)

    ReplyDelete
  5. pyszna wersja jaglanki, z chęcią bym zjadła! :)

    ReplyDelete
  6. Wygląda idealnie, zdrowy deser lub śniadanie:-)

    ReplyDelete
  7. I love millet but never considered eating it for dessert! What a smart treat.

    ReplyDelete
  8. taka jaglanka jak najbardziej smaczna i zdrowa , pozywne śniadanko czy deser , pycha !

    ReplyDelete
  9. piękny blog, wspaniałe zdjęcia i pyszne jedzenie !! o tak to lubię :)
    zapraszam do siebie http://iffy-w.blogspot.com/

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...